Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивал на източноазиатските култури във Велико Търново

6
Снимка: Здравка Маслянкова

Фестивал на източноазиатските култури показва приложните изкуства, бойните техники и кухнята на Китай, Япония и Корея. Проявите са организирани от институт "Конфуций" във Велико Търново и Великотърновския университет.

Екзотиката на азиатските култури събра много почитатели пред институт "Конфуций" във Велико Търново. За първи път шестте колегиума на катедра "Класически източни езици и култури" представят заедно културите на Китай, Япония и Корея, поясни Христо Костов от Студентския съвет на Великотърновския университет:

"Представят се бойните изкуства и в трите държави, отделно има представяне и на техните танцови изкуства, също има и традиционната тяхна храна".

Студентите показаха пред публиката уменията си в различните приложни изкуства: 

"Правим китайски възли, те са символ на благоденствие, на късмет, на семейно щастие". 

"Дзиенджъ – изрязване на хартия от Китай, което датира още от втори век, много детайлно, изисква много внимание и търпение". 

"Демонстрираме корейска калиграфия. Не са йероглифи, а са букви – това е разликата, и са много по-малко от останалите азиатски езици". 

Празникът на азиатските култури продължава и утре.

Снимки: Здравка Маслянкова


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия