Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на насекоми настояват за законодателна рамка за развитие на бизнеса у нас

Инкубатор за насекоми на фабриката "YNSECT", която ще произвежда протеин от насекоми, Пуленвил, близо до Амиен, Франция, януари 2022 г. Фабриката ще отглежда различни видове насекоми като брашнени червеи и може да достигне производствен капацитет от 200 000 тона съставки годишно за животинска и потенциално човешка храна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България настояват за законодателна рамка за развитие на насекомовъдния бизнес у нас.

За БНР председателят на Асоциацията Кремена Дервенкова каза:

"Има нужда в България да се предприемат действия за установяване на такова законодателство, след което да образуваме работна група и малко по малко да видим какви са стъпките, за да се приложи законодателството в България".

Освен за животновъдството у нас, както и за подхранване на почвите, това би спомогнало и за евентуална продоволствена криза, обясни още Дервенкова:

"Европа е лидер в производството на продукти от насекоми и в частност Франция. Перспективите за тази индустрия са изключително обещаващи от гледна точка на доходност. Говорим за алтернативни протеини и насекомите са едно прекрасно решение за нуждата от протеини и за посрещане на продоволствената криза, с която неминуемо ще се сблъскаме", каза председателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна