Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чаршията на занаятчиите във В. Търново се превърна в улица на буквите

Снимка: Здравка Маслянкова

Чаршията на занаятчиите във Велико Търново се превърна в улица на буквите. Инициативата е на сдружение "Самоводска чаршия" и се провежда за първи път.

Самоводската чаршия във Велико Търново е обхваната от необичаен дух в навечерието на 24 май. Пред работилниците и дюкяните на майсторите са поставени големи букви

"Тези букви не са случайни по улицата, те образуват едно словосъчетание. Всеки, който отгатне това словосъчетание, и сподели нашата публикация във "Фейсбук", ще получи персонален подарък от всеки един майстор на чаршията", обясни майстор Красимир Сивов от организаторите.

По време на инициативата "Улица на буквите“ са организирани няколко работилници по калиграфия, типография и книговезене за посетителите, разказа Боряна Мочева:

"Как се рисуват буквите, по какъв начин се отпечатват на принципа на типографията, след това от кожарското ателие ще покажем книговезенето".

Отворен е и книжен базар, на който се представят няколко български издателства.


БНР попита децата на "Самоводската чаршия" защо буквите и книжките са важни:

"Без буквите не можем да живеем, защото няма как да четем и да пишем";

"Книжките ни носят знание и радост";

"Правят ни много умни";

"Носят мъдрост и можем да благодарим единствено на двамата братя Кирил и Методий, защото те са написали нашата азбука". 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.