Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландска пивоварна направи фурор на пазара с "натовска" бира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бира с името НАТО, изписано огледално, се продава като топъл хляб във Финландия, след като страната подаде официално молба за членство в Северноатлантическия алианс, съобщава Евронюз.

Пивото се произвежда от пивоварна "Олаф Брюинг", като изпълнителният директор Петери Вантинен заяви, че създаването на бирата е било мотивирано от "тревогата от войната в Украйна" и последиците от нея за Финландия. По думите му новото пенливо питие е "с вкус на сигурност, с нотка на свобода".

Името на бирата е игра на думи с финландския израз "Otan olutta", който означава "Ще пия бира", и френското съкращение на НАТО - "OTAN".

Тази седмица в магазина на "Олаф Брюинг" се извиха опашки от купувачи, опитващи да се сдобият с кенове от тази бира. Някои дори пътуват от други градове на стотици километри, за да чакат на опашка с надеждата да се сдобият с ценната напитка.

Това може би не е изненада, като се има предвид, че финландците консумират около 74 литра бира на човек годишно - приблизително толкова, колкото е процентът на хората, подкрепили кандидатурата за членство в НАТО тази седмица.

"Единственото паническо купуване във Финландия е за тази бира", отбелязва Вантинен.

Досега от пивоварната са изпратили около 8000 литра от бирата в кутии до супермаркетите, но от следващата седмица ще си партнират с двете най-големи финландски вериги за търговия на дребно и ще заредят магазини в цялата страна, като ще се предлага и разфасовка в бутилки.

"Бирата се разпространява по рафтовете и има много положителни отзиви. Мисля, че трябва да е така, защото тази пролет беше изпълнена с мрак и това може би просто предложи на хората нещо положително ", обяснява Петери Вантинен.

"Не сме много сериозни, рицарят на етикета е карикатура, просто искаме да отбележим, че финландската сигурност става малко по-добра, а посланието е нещо, с което хората наистина се свързват", допълва още 42-годишният Вантинен,.

Финландските пивовари като цяло не са чужди на странните бирени трикове. През юли 2018 г. пивоварната компания Rock Paper Scissors Brewing Company в Куопио пусна на пазара бира, наречена "Let's Settle This Like Adults" ("Да уредим това като възрастни"), за да съвпадне с провеждащата се по това време в Хелзинки среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

А през ноември 2018 г. Tornion Panimo изпрати спешни доставки на специално приготвена бира Peacemaker Arctic Pilsner в Северна Норвегия, където десетки хиляди служители на НАТО участваха в операцията Trident Juncture, в случай че войниците пресушат баровете.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени