Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на високо равнище Кабул - Вашингтон в Катар

Амир Хан Мутаки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на Съединените щати за Афганистан Томас Уест се е срещнал в Катар с външния министър на талибаните Амир Хан Мoтаки, предаде Ройтерс. Пред него Уест е изтъкнал международното недоволство от начина, по който групировката се отнася към жените и момичетата.

Откакто се върнаха на власт миналaта година, талибаните наложиха връщане на ограниченията в гражданското общество, много от които - насочени към намаляване на правата на жените и момичетата. По-рано този месец върховният лидер на Афганистан нареди жените да покриват на публични местa целите си тела, включително - лицата си, в идеалния случай - с традиционната бурка.

"Момичетата трябва да се завърнат в училище, жените трябва да имат свободата да се придвижват и да работят без ограничения, за да се постигнaт нормални отношения" - това написа Томас Уест в Туитър, след срещата си с Амир Хан Мoтаки. Уест добавя, че двамата са обсъдили още икономическата стабилизация на Афганистан и опасенията от атаки срещу цивилни граждани.

Афганистан в момента е на ръба на икономически срив, след като различни държави замразиха афганистанските средства в чужди банки и прекратиха доставките на помощи за страната, отбелязва Франс прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна