Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учени очакват още случаи на маймунска шарка на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски учени предупредиха, че могат да се очакват още случаи на маймунска шарка през седмицата след като броят на заразените на Острова достнигна 20 души.

Маймунската шарка не се разпространява лесно между хората, ето защо учените са озадачени от зачестяващитe случаи и появата им по едно и също време на различни континенти. Вирусът може да се предава само лично от човек на човек и то при близък контакт, включително сексуален.

Симптомите обикновено са леки – главоболие, болка в мускулите и умора, но маймунската шарка причинява също кожни поражения, които пораждат вторични инфекции.

Шарлът Хамър, която е експерт по нововъзникващи заболявания в университета в Кеймбридж заяви, че със сигурност ще има увеличение на случаите във Великобритания по две причини. Първата е, защото здравните власти сега обръщат много по-голямо внимание на заболяването и следят по-внимателно за случаи, така че такива ще бъдат открити още в ранната им фаза, като преди са били пропускани поради неправилна диагноза.

И втората, защото маймунската шарка има инкубационен период от една до три седмици, а това означава по-късно проявяване на случаите.

Шарлът Хамър си обяснява разпространението на вируса или с това, че той се е променил по своята същност или податливостта на хората към него се е променила. А най-вероятно, според нея, може би се е създала „перфектната буря от условия“, което позволява неговото нетипично бързо разпространяване.

Испания е страната с най-много потвърдени случаи на маймунска шарка в Европа. Там са установени 39 положителни проби за вируса. На второ място е Португалия. Общо регистрираните от здравните власти пациенти с маймунска шарка извън Африка са 90 души. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна