Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк

Снимка: Пламен Христов

В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк в района около местното предприятие "Мелта 90", където в четвъртък бяха измерени стойности близо 4 пъти над максимално допустимите, а Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издаде заповед за спиране работата на хладилната инсталация в предприятието.

Проверката на институциите установи още във вторник, че замърсяването на атмосферния въздух в района на предприятието се дължи на изтичане на амоняк.

Областният управител Виктор Стойчев каза, че хладилната инсталация продължава да работи в авариен режим:

"Както стана ясно през последната седмица и от заседанието на общинския кризисен щаб за бедствия и аварии, на територията на предприятието има производствена авария и това е безспорно установено при проверка на институциите".

Аварията е с два елемента. Освен корозирали елементи, по които амоняк се движи, за да извършва дейността по охлаждане, така и има повреда  в компресорите и тяхната система за охлаждане.

"За да може хладилникът да функционира в авариен режим, защото той в момента е в авариен режим, компресорите следва да бъдат охлаждани чрез периодично спиране".

При това периодично спиране концентрациите на амоняк във въздуха в района на предприятието се повишават.

Затова и общинският щаб излезе с предписание гражданите да ограничат престоя си на открито. Населението не е под пряка заплаха, но трябва да имаме предвид, че инсталацията продължава да работи в авариен режим.  По предписание на институциите в понеделник трябва да започне ремонт на инсталацията или нейното спиране до отстраняване на аварията. Този процес собственикът трябва да си организира. Институцията която е издала заповед за спиране, казва, че тази инсталация няма техническа безопасност в нея" ", каза още Стойчев.

Според Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" спирането на хладилната инсталация трябва да стане поетапно.

Очаква се утре Регионалната инспекция по околната среда и водите да поднови измерванията на нивото на амоняк в атмосферния въздух в района на предприятието.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.