Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венко Сабрутев: Мерките са насочени в посока туширане на трите основни фактора, увеличаващи инфлацията

Венко Сабрутев
Снимка: БГНЕС
"Мерките са насочени в посока туширане на трите основни фактора, които увеличават инфлацията в България, а именно високите цени на тока, високите цени на газа и на горивата. От друга страна мерките са насочени към повишаване на доходите на най-засегнатата група хора, а именно – пенсионерите, хората с най-ниски доходи". Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" депутат от "Продължаваме промяната" и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Венко Сабрутев:

"Живеем в едни изключително турбулентни времена, времена, в които имаме множество кризи. Държавата в лицето на Министерски съвет и на парламента трябва да си свърши работата, така че да намали удара от тези кризи. Всяка една партия имаше възможност да предложи своите мерки, своите предложения и те да бъдат анализирани и устойностени от Министерство на финансите. В крайна сметка всяка една партия предложи своите пакети на коалиционен лидерски съвет и беше взето решение кои ще са тези 14 финални мерки, които ще бъдат реализирани".

Депутатът от "Продължаваме промяната" коментира и темата за електронното правителство:

"Подобна софтуерна обезпеченост не може да се случи в рамките на пет месеца. Неслучайно имаме вицепремиер по електронното управление, защото ясно дефинирахме, че това е огромен проблем. Ако имахме така нареченото електронно правителство, където да се логнете, щяхте да можете да видите как сте гласували, за да сте сигурни, че вотът ви не е манипулиран, ако можехте да видите какви са медицинските манипулации, които са ви правени, да не се окаже, че имате пет коремни операции, при положение, че изобщо не сте посещавали медицинско заведение, защото знаем, че в здравната система има страхотни манипулации. Това нещо е крайно необходимо, не просто заради такива мерки, за да може да се таргетират правилните засегнати групи хора, най-уязвимите групи хора, а за да може да се намалят кражбите, спекулациите в държавата като цяло".

Относно работата на Комисията за защита на конкуренцията заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отбеляза:

"Ако имаме работещ регулатор, той със сигурност би могъл да повлия върху поведението на търговците и производителите, ще може да регулира пазара и няма да допусне олиото да стане 8 лева спекулативно. Твърдо казвам спекулативно".

"Коалицията е толкова стабилна, колкото са партньорите в нея", отбеляза още депутатът от "Продължаваме промяната":

"Ние ще продължим да бъдем стожер на политическата и икономическата стабилност на държавата".

Цялото интервю с Венко Сабрутев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени