Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главната инспекция по труда започва засилени проверки в зeмеделския сектор

Снимка: БГНЕС

Главната инспекция по труда започва засилени проверки в зeмеделския сектор с акцент недеклариран труд. За първите четири месеца, при 840 проверки в стопанства, контролните органи са установили общо 3 хиляди и 500 нарушения, включително  27 наети без трудов договор. За всеки от тези случаи минималната глоба е хиляда и 500 лева. Санкционираните работодатели, наели хора без договори, губят и правото на участие в обществени поръчки за три години

От Главната инспекция по труда информират, че от началото на годината са предоставени 60 000 образци на еднодневни трудови договори.

Предвид спецификата на работа в растениевъдството, която налага наемане на много хора за кратко време, е дадена възможност да се наема персонал по този режим за обработка на насаждения, прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула, тютюн.

Наетите за ден или за по дълъг период, но не повече от 90 дни в рамките на годината, запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. На разположение на земеделците са разяснения от проведен онлайн семинар по темата, наличен на сайта на Главната инспекция по труда, където е обяснено законодателството и задължението да се плащат осигуровки за здраве и за пенсия при еднодневната заетост.

"Той се сключва за един ден, тоест трудовото правоотношение възниква сутринта и след четири или осем часа то се прекратява автоматично. Няма как с еднодневен трудов договор някой работник да ви работи два дни. Ако искате да ви работи два дни един и същ работник, трябва да сключите два еднодневни трудови договори".

На разположение на земеделските стопани е и специален софтуер, който позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат заявявани онлайн по всяко време, дори в извънработното за администрацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени