Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха дарители за обновяването на катедралата във Варна, Радио Варна е сред тях

| обновено на 22.05.22 в 19:33

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари и награди над 80 дарители, допринесли за ремонта на Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна, както и за популяризирането на кампанията за събиране на средства за цялостното почистване на фасадата на храма. БНР - Радио Варна е сред получилите награда и благодарност за Националната дарителска кампания, която инициира в края на миналата година.

Катедралата във Варна

Решихме да изкажем нашата благодарност – сърдечна, искрена и молитвена, към всички онези хора, които се потрудиха, които дадоха средства, не пожалиха усилие да се извърши този външен ремонт на храма, промяната на куполите, тяхното обновление и позлата. С тези думи митрополит Йоан се обърна към специално поканените на литургията в 5-ата Неделя след Пасха – на Самарянката, строители, дарители и богомолци. Той припомни и безценната помощ не само на варненци, но и на стотици наши сънародници, за „измиването на църквата, подмяната на дървените порти от всички страни, цялото преустройване довело до съживяването и обновяването на този величествен дом Господен – втори по големина у нас“ след Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Варненският и Великопреславски митрополит пожела на всички, помогнали за обновлението на храма, здраве, радост, търпение, духовна мъдрост и снизходителност към ближните.


Сред наградените е и Наталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна, за подкрепата на кампанията за измиването на фасадата на храма.


Радио Варна припомня, че БНР организира съвместно със строителни фирми и граждани Национална кампания за събиране средства за почистване на фасадата на митрополитския храм. 11 месеца след началото на ремонта на куполните пространства стана ясно, че скелето, опасващо катедралата може да се използва и за почистване на камъка.

Почистването му струваше около три пъти по-малко от цената на скелето и монтирането му. Камъкът, с който е изградена Катедралата – песъчлив варовик, беше събрал през десетилетията прах и отлагания, включително от агресивните изпарения на автомобилния трафик в центъра на града.

След събирането на средствата специализирани фирми почистиха отлаганията по фасадата на храма и обработиха камъка хидрофобизирано, след което той беше запечатан с покритие, което да го защити поне за следващите 20 години.

Даниела Стойнова с репортаж от събитието:


По публикацията работи: Ваня Славова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна