Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон не приема американския натиск за Протокола за Северна Ирландия

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс се противопостави на натиска на специалния пратеник на американския президент Джо Байдън да не променя Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит, с аргумента, че не може да остави проблема нерешен.

Протоколът за Северна Ирландия предпазва от твърда граница на остров Ирландия, но създава митническа такава в Ирландско море за някои стоки от останалата част на Обединеното кралство към провицията. Юнионистите обаче са недоволни от това и искат премахването или промяна на документа и британското правиетлство е готово на едностранни мерки, като анулира части от Протокола.

Лиз Тръс е подложена на силен натиск от висши американски политици да не предприема такъв ход. Тя вече бе предупредена от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че с действията си може да навреди на бъдеща сделка за свободна търговия с Америка.

Във Великобритания се намира делегация, ръководена от конгресмена Ричард Нийл, близък съюзник на Джо Байдън. Във Вашингтон са загрижени за напрежението между Лондон и Брюксел с рикове за търговска война и евентуалните последици за мира в Северна Ирландия, ако правителтвото изпълни заканите си.

Лиз Тръс обаче е твърдо убедена, че Протоколът най-малкото трябва да бъде променен, ако се провалят преговорите с ЕС, от който иска да прояви повече гъвкавост, защото „безизходицата не може да продължава“, по нейните думи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени