Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път имаме възможност да се докоснем до частица от мощите на Кирил и Методий

На 23 май мощите ще бъдат пренесени в храм „Света Неделя“ в София

Снимка: Иво Иванов

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на светите равноапостоли Кирил и Методий. Става дума за част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий. Те се пазят в гръцкия православен манастир Есфигмен в монашеската република Света Гора.

Поканата е отправена от българския патриарх Неофит, а светинята пристига от Света Гора. 

Светите мощи ще бъдат посрещнати в центъра на София на 23 май в 12 часа на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“. С литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“ за всенародно поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд, когато мощите ще бъдат изпратени за Света Гора.

"В самото начало на 13 век става едно катастрофично събитие на Балканите - поради вътрешни византийски интриги рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, вместо да продължат за Йерусалим, обсаждат и завладяват Константинопол и тогава велики реликви и светини напускат пределите на тогавашна Византия и се занасят в много църкви на Запад", каза за БНР архимандрит Никанор - игумен на Църногорския манастир. 
 
През 80-те години на миналия век мощите са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Смята се, че за първи път утре те ще се намират на славянска православна земя извън Гърция. 
Тленните останки на светиите се свързват с чудотворност. 

"Бог, желаейки да ни утвърждава, да ни дава надежда във вярата, снизхожда толкова много, че прави в духовното сърце на тези, които много го обичат, своя дом, свое жилище и чрез благодатта си изпълва цялото им същество".
 

Отец НиканорПовече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени