Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в Ямбол

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол. Ученици от трети клас се запознаха с предмети, книги и пособия, използвани в образователния процес в миналото, четоха молитва, басни и „ Добри съвети“ от „Рибния буквар“.  

За обучението в килийните училища и въведения по късно взаимоучителен  метод разказа уредникът  в Регионален исторически музей в Ямбол Цветанка Андреева.

"Във взаимното училище учебната година е имала начало и край, за разлика от килийното. Продължавала е от началото на септември до края на юни и на края децата са полагали изпит, за завършат годината". 

Децата имаха възможност да се докоснат до предмети, използвани в миналото, писаха с пръчка върху пясък, разгледаха каменната дъска и калема.

Третокласниците се запознаха и с методите за поддържане на дисциплината в клас, поощренията и наказанията в килийното училище, а в края на урока получиха награди.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени