Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското разузнаване: Неонацисти се бият за Русия в Украйна

Снимка: BGNES / Снимка: БГНЕС

Според доклад на германското разузнаване десетки руски крайнодесни и неонацисти участват в бойните действия срещу Украйна. Докладът за неонацистите в руската армия е от седем страници и бе цитиран днес от списание "Шпигел“.

Германското разузнаване е идентифицирало най-малко две екстремистки неонацистки групировки, които се бият в Украйна на страната на руската армия. Става дума за "Руска имперска лига“ – екстремистко и расистко движение, което е основано в Петербург, и за "Русич“ - "диверсионна военна разузнавателна групировка“.

И двете групировки изповядват неонацистки възгледи и са познати като изключително брутални помощници на частната армия "Вагнер“. "Русич“ действаше в Донбаския регион през последните 8 години на страната на сепаратистите. На 26 янауари тази година – месец преди началото на войната, САЩ обявиха, че имат информация, че групировката "Русич“ готви диверсии в Украйна и атаки срещу рускоезично население, прикривайки се под украински флаг, за да създаде предпоставки за нападение на Русия срещу Украйна, което по-късно да доведе до война между Русия и САЩ.

В Източна Украйна през последните 8 години са действали и колегите им от "Руска имперска лига“.

През февруари 2022 година командирът на “Руска имперска лига“ Гариев написа в "Телеграм“: Без съмнение говорим за операция по унищожаването на сепаратисткото образувание Украйна“.

Според германското разузнаване заместникът на Гариев е загинал в Украйна. Самият Гариев е бил ранен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени