Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Световния икономически форум: Светът трябва да се стреми към свързаност

Бьорг Бренде, президент и член на управителния съвет на СИФ по време на видеоконференция в Давос, 29 януари 2021 г.

Светът е многополюсен и трябва да се стреми към свързаност, защото тоталното отделяне на двете най-големи икономики, тези на Съединените щати и Китай, ще има отрицателни последствия за всички останали. Това мнение изрази президентът на Световния икономически форум Бьорг Бренде преди началото на годишната среща на организацията в швейцарския курорт Давос.

„Намираме се в повратен исторически момент, защото няма само една нация, която доминира над останалия свят. Той е многополюсен - има две нации, които са икономически най-големи - Китай и САЩ. Смятам, че това ще продължи! Но ще има ли разделение между тези две икономики, така че всяка да има собствена сфера, или ще продължат да си съдействат. Смятам, че е цената на тоталното им разделение ще бъде много висока, включително за останалия свят“, заяви президентът на Световния икономически форум в интервю за китайска телевизия и допълни, че в момента загубата на един икономически лагер означава победа за друг, а вместо това трябва да се възприеме мислене, в което всички да печелят.

Срещата на форума в Давос започва днес и ще продължи до 26 май. Основни теми ще са възстановяването след пандемията, борбата с глобалното затопляне и икономическия ефект от войната в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени