Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Само една база в Ловешко може да стане временен център за бягащи от войната в Украйна

Снимка: Община Ловеч

В област Ловеч има само една база, която би могла да се превърне във временен приемателен център при ново масово пристигане на бягащи от войната в Украйна.

Спортната зала в Ловеч е единствената база в която би могло да се настанят бежанци от Украйна при нова масова вълна заради войната, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Залата е с площ на игралния терен малко над 1000 кв. метра и капацитет 253 души.

Информацията за възможните за настаняване на украински бежанци бази в областта е поискана от заместник -министър председателя по ефективно управление Калина Константинова, тъй като се подготвя план за действие след приключване на програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна.

 България приема мерки за бързо реагиране при ново масово навлизане на разселени от Украйна, както и за пренасочване на вече настанените и пристигащите към областите и градовете, в съответствие с картата на свободните работни места в страната, като се използват ведомствени и общински бази, посочват от администрацията.

Поисканата от областния управител информация е за идентифициране на спортни зали и други подобни сгради, които може да се използват за временни приемателни центрове за 1-3 денонощия на 100-500 души или за потенциално средносрочно и дългосрочно настаняване на от 100 до над 1000 души, без да са необходими капиталови ремонти, а оборудването за настаняване се предоставя централно. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.