Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пловдив) с бронзовите медали след победа над Славия

Снимка: БФС

Ботев (Пловдив) победи с 2:1 у дома Славия в двубой от 31-ия кръг в Първа лига и си осигури третото място в първенството. Мачът започна добре за гостите и в 13-ата минута Кристиян Добрев се разписа във вратата на домакините, но попадението беше отменено заради засада след консултация с видео асистент рефера.

В 38-ата минута испанецът Йон Бакеро шутира към вратата на пловдивчани, но Християн Славков парира удара му.

Развръзката дойде през второто полувреме. В 53-ата мвинута Джак Лейн даде аванс за "канарчетата". Той надбяга Емил Виячки и изпрати топката в близкия на вратаря Светослав Вуцов ъгъл.

В 56-ата минута на двубоя халфът Ерол Дост шутира в ръцете на Славков.

След точно един час игра Димитър Стоянов подари кълбото на Тодор Неделев, а капитанът на домакините стреля покрай вратата. Три минути след това нова грешка на "белите" даде топката на национала Неделев близо до центъра и той опита да прехвърли излезлия неразчетено напред Вуцов, но стреля неточно, след като стражът на столичани беше елиминиран.

В 66-ата минута Николай Минков удвои преднината за Ботев. След изпълнение на тъч Тодор Неделев стреля от воле, изстрелът му беше блокиран, но топката достигна до Минков, който лесно преодоля Вуцов за 2:0.

Четвърт час преди края на редовното време Джеймс Ето'о изчисти изстрел на Валентин Петров от голлинията.

В 85-ата минута юношата младият Петров се разписа след шут от дистанция зе дебютния си гол в елита.

Ботев завърши на трето място в крайното класиране с актив от 53 точки и изправарва носителя на националната купа Левски, който загуби с 0:1 у дома от шампиона Лудогорец. Пловдивчани ще играят бараж у дома срещу Берое за класиране в Лигата на конференциите.

"Канарчетата" се класират в челната тройка за първи път след 1995 година.

Славия завършва кампанията на шесто място и с шест поредни двубоя без победа.

Левски - Лудогорец - 0:1

Шампионът Лудогорец победи Левски с 1:0 в София и завърши сезона с класа. Единственото попадение за тима от Разград вкара Сисиньо при разбъркване в наказателното поле.

Този развой на събитията остави Левски на четвърто място в крайното класиране, като тимът бе изпреварен от Ботев (Пловдив), заел последното място в призовата тройка.

Отборът на Станимир Стоилов започна по-активно мача пред пълните трибуни на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" и стигна бързо до пряк свободен удар на Филип Кръстев и блокиран удар с глава на Хосе Кордоба. Първото по-сериозно положение в мача бе създадено от Пиерос Сотириу от "орлите", който изведе Кирил Десподов, а Ван дер Каап при избиването на топката бе близо до това да си вкара автогол.

В 28-ата минута Сисиньо откри резултата за шампионите. При центриране в наказателното поле на домакините Ван дер Каап не успя да изчисти топката и тя попадна в бразилеца, който с шут между няколко играчи я прати в десния долен ъгъл на Пламен Андреев. Левски можеше да изравни бързо, но Илиян Стефанов няколко минути по-късно направи пропуск, като ударът му бе избит от вратаря на гостите Симон Слуга.

Второто полувреме бе по-нервно и липсваха положения пред двете врати. Драган Михайлович бе сменен, тъй като имаше жълт картон и рискуваше да бъде изгонен заради нервната си игра. Удар на Хосе Кордоба бе блокиран, а Рик Джонатан направи пропуск за Лудогорец.

Най-чистото положение за изравняване се откри през Вандерсон Цунами, който бе оставен непокрит на задна греда, но с глава стреля над напречната греда. В добавеното време и юношата на Левски;

Преслав Бачев стреля опасно с глава, но топката попадна право в ръцете на вратаря Слуга.

Черно море – ЦСКА-София 0:0

В мач без значение за крайното класиране за двата отбора Черно море и ЦСКА-София завършиха наравно, без да си отбележат гол. Столичани завършиха на второто място с 58 точки, докато Черно море са пети с 47 точки.

Преди началото на срещата с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите наскоро легенди на Черно море Дамян Георгиев и Светозар Светозаров – Бебо.

Първото по-сериозно положение в срещата бе за гостите в 10-та минута, когато Йоан Баи засече топката с глава след центриране отдясно, но тя излезе в аут. В 14-та минута Николай Златев можеше да изведе домакините напред в резултата. Той бе намерен непокрит в наказателното поле на столичани и стреля с глава, но неточно. В 24-та минута Евгений Сердюк навлезе в наказателното поле на гостите отляво и пусна пас към Виктор Попов, който стреля технично, но неточно. В 28-та минута съдия отсъди дузпа за Черно море за нарушение на Томас Лам срещу Закариа Беншаа, но след консултации с ВАР наказателният удар бе отменен 3 минути по-късно.

В 53-та минута Мазир Сула стреля от около 20-тина метра, но топката попадна в ръцете на вратаря Димитър Евтимов. В 67-та минута Греъм Кери опита далечен удар, но топката премина над вратата на Черно море. В 78-та минута Велислав Василев засече топката с глава след центриране отляво, но вратарят на ЦСКА-София Димитър Евтимов успя да спаси. В 80-та минута след грешка в защитата на гостите топката попадна у Матиас Курьор, който стреля от въздуха, но вратарят Димитър Евтимов отново спаси. В ответната атака Маурисио Гарсес стреля от повече от 25 метра, но за късмет на домакините топката премина на сантиметри над вратата. В 90+4 минута капитанът на гостите Мено Кох получи втори жълт и съответно червен картон.



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!