Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Плевенската зала "Катя Попова" се ремонтира по нови стандарти за достъпна среда

Снимка: Латинка Светозарова

От днес влиза в сила Наредбата за достъпна среда. Действието ѝ беше отложено във времето по инициатива на Камарата на архитектите по време на служебния министър архитект Виолета Комитова. Вариантът на проекта тогава според архитектите създаваше свръхрегулация и ненужно затрудняваше инвестиционния процес, както и строителството в частния сектор. Затова те поискаха преразглеждане на наредбата.

Инвестиционните проекти, които ще се внасят за съгласуване, трябва да отговарят на изискванията за достъпна среда. За одобряването им и издаването на строителни разрешения сградите и съоръженията ще имат всички елементи по изискванията на наредбата за достъпност за хората с увреждания.

Снимка: Латинка Светозарова, БНР

Плевенската общинска зала "Катя Попова" ще стане първото модерно оборудвано място в града, което ще подпомогне социалното включване и ще осигури достъп за хората в уязвимо и неравностойно положение. 

Ремонтните работи вече започнаха и се очаква да приключат до края на годината. Съвременният дизайн и обзавеждането на залата ще я превърнат в модерно пространство за концерти и обществени прояви.

Стойността на проекта е близо 2 700 000 лева. Над 2 260 000 от тях идват по ОП "Региони в растеж".

Зала "Катя Попова" трябва да бъде реновирана по всички съвременни изисквания, казва заместник-кметът Стефан Милев.

Изцяло се обновяват инсталациите, уточнява арх. Мариана Цветкова, ръководител на проектантското студио.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.