Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

50 млрд. лв. ще влязат в българската икономика

| обновено на 23.05.22 в 23:02

50 млрд. лв. ще влязат в българската икономика до няколко години. Това ще се случи чрез редица финансови инструменти - европейското финансиране по Оперативните програми, националния план за възстановяване, фонда за справедлив преход.

Новината съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който беше в Пловдив, за да се срещне с представители на бизнеса. Това е първата от поредица срещи с инвеститорите у нас, която цели да се обсъди устойчивото развитие, преминаването към зелена енергия и проблемите пред фирмите.

„Срещите започват Пловдив, защото тук имаме добри примери. Освен това Пловдив ми е любим регион. Местоположението е добро, климатичните показатели също. Районът е жив, не се обезлюдява. Убеден съм, че това е тупкащото сърце на България", коментира Сандов.

Вицепремиерът по климатичните политики препоръча на работодателите коопериране между различните бизнеси, защото по думите му ако работят самостоятелно, то трудно биха се постигнали вискоки резултати.

Той даде пример с фирмата, произвеждаща електрически камиончета от „Тракия икономическа зона“. Преди три дни в кабинета на министъра отишъл представител на фирма от Северна Македония, чиято дейност е събиране на отпадъци.  Борислав Сандов ги насочил към сътрудничество именно с фирмата за е-камиончета.

"Вие ще вдигате отпадъците, те ще ги извозват", поръчал екоминистърът. Борислав Сандов подчерта още, че „Тракия икономическа зона“ е една от шесте икономически зони в Европа, която е избрана като пример за постигане на план за енергийна независимост. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.