Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци

Снимка: Аделина Ангелова, sofia.bg

Ще се разширяване на системата за разделно събиране в сградите на училищата и детските градини, така че те да бъдат напълно обхванати. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по екология Десислава Билева в Образователния център на „Екопак“ в район "Искър".

Учениците от 5 „а“ клас от 38. ОУ „Васил Априлов“, които събраха 1300 кг използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, днес се запознаха с начина, по който се преработват пластмасови, хартиени и стъклени отпадъци.

„Включваме децата, защото те са най-ревностните последователи на зелените инициативи и се превръщат в учители за своите семейства“, отбеляза Фандъкова.

По думите ѝ от 2023 година всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци.

За организиране на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали като картон, хартия, пластмаса и стъкло, Столична община има сключени договори с 3 организации по оползотворяване, които обслужват всички 24 района в града.

С цел стимулиране на разделно събиране и изхвърляне на отпадъци скоро бяха поставени 5 еко-вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в столичните паркове. Те са в Борисовата градина, Южния парк, НДК и Княжеската градина.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени