Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бетонът постепенно превзема и Синеморец

| обновено на 23.05.22 в 19:55
Снимка: Даниела Костадинова
Бетонът постепенно превзема защитената по "Натура 2000“ местност "Поляните“ в Синеморец.

Въпреки протестите на еколози и екологични организации преди месец там започна поредното строителство. Този път се изграждат 2 частни вили. До тях е проправен и чакълиран път, за който Регионалната екоинспекция в Бургас издаде принудителна административна заповед за възстановяване на терена. 

Кой, защо и как строи в местността "Поляните“ без наличието на общ устройствен план?


Новите две вилни сгради се намират на метри от морето, над скалната забележителност "Корабите“. С тях общо построените сгради в района стават 6, като 2 от тях са изоставени.

Жителите на Синеморец не одобряват застрояването на местността "Поляните“.

Пламен Топалов е инвеститорът на едната вилна сграда. За строителството на другата сграда няма поставено информационно табло, но строителната фирма на двата обекта е една и съща. Собственик на фирмата е Йордан Стоянов

Тъй като в Синеморец няма пречиствателна станция и отпадните води се изливат директно в морето, едно от условията за строителство там е обектите да имат съображения за пречистването им.


Местността "Поляните“ е защитена зона по "Натура 2000“, въпреки това тя се застроява. Каузата за спасяването на местността от бетона е загубена, каза Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие".


Строителството в местността "Поляните“ е напълно законно, потвърди и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Всички частни терени в Синеморец са продадени от местните хора. Курортното селище отдавна се е превърнало в квартал на София, като повечето инвеститори са от столицата. Такива са и поредните собственици на вили в местността "Поляните", а до новите вили има още 3 заградени терена, за които се чакат разрешения за строеж.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костадинова.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.