Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Не сме обвързани със срокове за отпадане на ветото за начало на преговори на РСМ с ЕС

Буяр Османи, Димитър Ковачевски, Кирил Петков и Теодора Генчовска (от ляво надясно)
Снимка: gis@government.bg

България не се е обвързвала със срокове за отпадане на ветото върху началото на преговори на Скопие за членство в Европейския съюз.

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си в Рим с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

На срещата, която е продължила близо час, са присъствали и външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Според Петков на срещата е била препотвърдена необходимостта от продължаване на конструктивния диалог.

"Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог, той да продължава и да не се поддаваме на провокации. Само с конструктивен диалог можем да продължим в посока към добросъседство, която и двете правителства в момента искат. Не сме се обвързвали с никакви срокове, единственото, което се обвързахме, е да поддържаме добрия тон, а външните министерства да продължат работа", каза българският премиер.

Българският министър-председател посочи, че пред своя колега от Република Северна Македония също е подчертал, че у нас последният мандат за каквото и да било решение по темата е на Народното събрание.

Той обяви, че веднага след завръщането си в България ще разговаря с президента и ще направи всички възможно да бъде организиран Консултативен съвет по националната сигурност, за да може на него всички политически сили - и от опозицията, и от управляващата коалиция - да научат какво е направено досега. Очаква се и доклад на външното ни министерство, който да представи постиженията в стъпките към добросъседство между двете страни.

"Да видим нещата, които вече сме направили. КСНС не беше вчера, той беше преди шест месеца. Много е важен този въпрос, за да бъде ограничен до само една група от партии", отбеляза Пектов.

Премиерът изрично подчерта, че разчита на подкрепата и от опозицията за оформяне на окончателната българска позиция и изтъкна, че каквото и решение да бъде взето, то трябва да мине през гласуване в българския парламент.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени