Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да се разбие митът, който хората имат за себе си"

Владо Перев: Македонизмът е антибългарско чувство

Хората вече започнаха да разбират, че проблемът с България не е толкова прост, казва журналистът от Северна Македония

Владо Перев
Снимка: БГНЕС

Не е постигнато никакво съгласие и все още ветото на България стои над главата на Македония - така журналистът от РСМ Владо Перев описа картината в македонските медии след посещението на премиерите на България и Северна Македония в Рим по случай 24 май. 

Личността на българския премиер се представя в позитивна светлина, докато Румен Радев и Красимир Каракачанов са представени в реда на националистите, които не разрешават начало на преговорите, посочи Перев.

По думите му "проблемът става все по-сериозен от ден на ден".

В Македония вече поколения са образовани в системна югокомунистическа пропаганда – Македония се въздига на пиедестал като основоположник на цялата европейска цивилизация, коментира Владо Перев.

"На фона на полученото образование това за хората е поражение. Проблемът, който стои пред нас, е много сериозен. Трябва да се разбие митът, който хората имат за себе си."

Перев отбеляза наличието на "измислени истории за хилядагодишното македонство" и уточни, че всеки критичен спрямо тази позиция глас е бил посрещан със санкции и изолация от обществения живот.

"Македонизмът е антибългарско чувство", подчерта журналистът.  

Отношението към българите в Македония през различните исторически периоди се е изразявало най-напред в насилие, след това в тотално презрение, а днес е във фаза на внимание, каза Владо Перев.

"Хората вече започнаха да разбират, че не е толкова прост проблемът с България. Колкото повече се изостря и въпросът за влизането на българите в македонската конституция, толкова повече ги следят с внимание." 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна