Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обвини Русия в атаки срещу цивилни

Ukrainian president Volodymyr Zelensky.
Снимка: unian.info

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руският му колега Владимир Путин е единственият представител на Русия, с когото би се срещнал, за да обсъди как да бъде сложен край на войната. Три месеца след руското нахлуване той отправи поредния призив за международен натиск срещу Русия и още оръжия за Украйна.

Президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че води "тотална война" срещу Украйна и продължава да атакува цивилни. В поредната си реч Зеленски заяви, че 87 души са убити при руска ракетна атака срещу Десна миналата седмица. Сега Русия е съсредоточила своите войски в източния регион Донбас, около градове като Бахмут, Попасная и Северодонецк, заяви той. Губим твърде много хора в Донбас, призна украинският президент и добави, че възстановяването на украинския контрол върху Крим чрез сила би довело до стотици хиляди човешки жертви. Във видеовръзка със Световния икономически форум в Давос Зеленски изрази позицията си за евентуални преговори с Москва: 

"Не мога да приема среща с когото и да било от Руската федерация, освен с президента. И само в случай, че има един въпрос на масата за преговори: спиране на войната - решение което не може да бъде взето без него".

Според Зеленски обаче преговорите са станали по-трудни заради руските престъпления срещу мирни жители в окупираните територии.

Руската страна отрича да взима на прицел цивилни по време на своята т. нар. специална операция.

Проруските сепаратисти в Донецка област обявиха, че украинските защитници на Мариупол, които се отбраняваха в завода "Азовстал" ще бъдат изправени пред трибунал.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че разпространява дезинформация онлайн и манипулира общественото мнение за войната в Украйна. От своя страна Москва твърди, че Западът се опитва да контролира изцяло информационния поток и да определя кое е истина и кое - не.

Външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще обмисли дали да възстановява връзките си със Запада и междувременно ще развива отношенията си с Китай.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна