Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Козарски: Глаголицата може да бъде разказана като приказка

"Начинът, по който е конструирана, е научен, философски и теологичен модел"

Марина Козарски
Снимка: Ива Антонова

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца посреща днешния празник с изложба, посветена на глаголицата. Идеята на изложбата е да покаже облика и смисъла на буквите от азбуката, създадена от св. Кирил Славянобългарски. Експозицията е дело на графичния дизайнер Марина Козарски.

За всяка буква има отделно платно. Подредени в цялост, паната представят пътя на всяка от тях от общото им начало, т.нар. фигура - модел.

В центъра на изложбата има екран, който показва мултимедийно как е конструирана глаголицата. От двете му страни с глаголически букви е изписан химнът "Върви народе възродени".

"Вкъщи аз говоря за глаголицата като за приказка, защото тя е това", казва Марина Козарски, която е убедена, че глаголицата може да бъде разказана като приказка.

Глаголицата вече е неизменна част от нейния личен и семеен свят, като е посветила в това и децата си.

"Вкъщи разказвам за буквите като герои - как изглеждат, какво означават, как могат да се употребят в словото. Че словото е най-важното, което притежаваме. Всяко дете си има собствена буква. За мен оттук нататък 24 май вече ще бъде различен", споделя Козарски.

"Начинът, по който е конструирана самата глаголица, е един научен, философски и теологичен модел. Всяка буква има съдържание, всяка буква има символ и е изключително интересна", разказва графичният дизайнер.

В работата по изложбата водещи за Козарски са били научните разработки на Васил Йончев, който е посветил 20 години за разгадаването на модела на буквите от глаголицата.

"По-мащабно изследване на българските древни азбуки няма."

Първоначално Марина Козарски замисляла да изрисува всяка от буквите на глаголицата с орнаменти, за да бъде красива.

"Но хората нямаше да знаят какво гледат. Колкото повече четях и се интересувах, стигнах до извода, че е най-добре да визуализираме как, защо и по какъв начин е направена всяка буква, как стои във въпросната фигура – модел, как се казва, какъв звук представлява и каква символика носи. Затова се спряхме на графични изображения, които носят повече научна стойност, образователна стойност."

Повече за глаголицата и изложбата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени