Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади олимпийци: Учените са сред най-интересните хора

Петър Жотев, Яна Атанасова и Явор Йорданов
Снимка: Борислава Борисова

Петър Жотев, Яна Атанасова и Явор Йорданов са олимпийци в различни сфери на науката. И тримата са на прага на висшето си образование.

Явор се състезава по физика и астрономия, златен медалист е от международната олимпиада по астрофизика. Яна е 11 клас в Националната природо-математическа гимназия и е олимпийка по биология, Петър също е състезател по биология, учи в Софийската математическа гимназия.

"Пътят е дълъг. От физика и природни науки се интересувам от малък. Влизайки в гимназията, започнах още повече да посещавам школи за олимпиади, после при учители като Никола Каравасилев", споделя Явор, който е приет да учи в Оксфорд, но семестър там струва около 50 хиляди паунда, което за него е голяма сума.

Яна иска да продължи образованието си в чужбина, смята да учи молекулярна биология, но няма яснота дали след това ще се върне в страната. Петър вижда варианти да продължи в Германия или Швейцария и след това да се върне в България.

"И аз от малък обичах да чета, но се запалих от науката, от биологията като отидох на олимпиада в седми клас. Много ми хареса да се състезавам – този състезателен елемент е много важен, за да събужда интереса на хората в каквото и да било", казва Петър.

"Колкото повече изследваш света около теб, толкова по-добре го разбираш. Ученият всъщност е този, който може да ни покаже красотата на света", смята Яна.

И тримата са съгласни, че учените са едни от най-интересните хора и не са скучни.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени