Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Иванов: Словото е участ, отговорност и привилегия

Снимка: Йоан Константинов

Скритите послания, историите и думите между страниците, търсим заедно с писателя Благой Иванов в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

“Словото е участ, отговорност, но и привилегия. То е пряк резултат от нашето съзнание, от нашата мисъл. Мисълта може да изчиства езика и езикът може да изчиства мисълта. Това е преди всичко една привилегия за мен“, казва писателят в “Нашият ден“ и подчертава:

“Невежеството е сила, но само привидно. Смятам, че общество без просвета е общество без бъдеще. Безпросветните хора, които взимат решения, взимат такива, които нямат дългосрочен положителен ефект. Тези неща са обречени или да разрушават, или да бъдат разрушени.

Трудно е, когато зависиш от хора, които не са на “ти“ със своя собствен език, с езика, на който общуват с теб и с този, на който ти общуваш с тях.  Езикът е инструмент за комуникация., ако той е повреден, се поврежда целият механизъм.

Трябва да се стремим да поддържаме тази машина, за да поддържаме и самото общество.  Не се ли стига до войните именно заради повредената комуникация и общуване?!“

Според него, когато четеш изживяваш множество животи:

“Това не са само животите на персонажите или на автора, това са и твоите собствени животи. Една от най-важните характеристики на човека е емпатията, когато четеш тя се засилва.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени