Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 7000 празнуваха 24 май в Бургас (видео)

| обновено на 24.05.22 в 14:06

Над 7 хиляди ученици, учители и дейци на културата се включиха в празнично шествие в Бургас. Бургаското духовенство, представители на читалищата, университетите и културни институции,  40 училища, 23 детски градини и 15 професионални гимназии участваха в празника. 


Заместник-кметът с ресор "образование" Йорданка Ананиева заяви:

"Винаги на 24 май виждам около себе си хора усмихнати, одухотворени, хора, които търсят пътя напред. Пожелавам все така да носим в себе си делото на братята Кирил и Методий, на техните последователи и да пребъде българското слово, писменост и култура!"


За мисията учител Марияна Стефанова, директор на Основното училище „Васил Априлов“ посочва:

"Все по-сложно, все по-предизвикателно, но това ни държи живи, кара ни непрекъснато да се квалифицираме, за да отговорим на будните детски умове. 24 май е празник на духовността, на българщината, най-свещеният празник, който чества целият ни народ."  


Коста Папазов, който е начело на Професионалната гимназия по електроника и електротехника, добавя:

"Не всеки може да бъде учител, наистина това е мисия, призвание. Още като завърших своето образование започнах като учител. Системата се промени и в положителна и в отрицателна посока. Може да бъде и по-добра. Прекалено са претоварени децата, може би наистина трябва да се преработят и програми, и учебници."

26 години в професията е Магдалена Япаджиева, сега е и заместник-директор на ОУ "Христо Ботев" в квартал "Победа":

"Словото е живо и ще пребъде навеки-без учителите това няма как да стане. На децата пожелавам да са можещи, знаещи и успяващи."


Под аплодисментите на бургазлии шествието премина по централните улици на града. 


Още чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени