Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев пожела на студентите да носят България в сърцата

| обновено на 24.05.22 в 13:41

Президентът на България Румен Радев бе гост на тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Висшето учебно заведение отбелязва още две важни годишнини – 300 години от рождението на неговия патрон Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славяноболгарская“. Сред официалните гости бяха и кметът на града Здравко Димитров, ректори и заместник-ректори на висши училища в страната.

Пред изпълнената зала президентът Румен Радев подчерта, че написването на „История славянобългарска“ от Светогорския монах се е превърнала в крайъгълен камък на градежа на нашето духовно пробуждане. А през своя 60-годишен път Пловдивския университет се е утвърдил като най-значимото извън столично висше учебно заведение. Той се обърна с благодарност към преподавателите за техния професионализъм и всеотдайност в поддържането и обновяването на славните традиции на университета и поздрави студентите за избора им да учат в ПУ „Паисий Хилендарски“, наричайки го „истински храм  на знанието и на духа“.

"Каквото и да решите занапред, където и да отидете, носете винаги България в сърцето си. Следвайте този път и учете и работете, и живейте така, че Хилендарският монах никога повече да не задава въпроса „поради что се срамиш да се наречеш българин“.

Преди това Ректорът на университета проф.д-р Румен Младенов заяви, че големият капитал на един университет са хората, които се учат и работят в него. „Да бъдеш ректор на университет като Пловдивския, е въпрос на чест, обществено признание и особена отговорност. Гордея се с успехите на академичната общност, с професионализма и научно-изследователските постижения на преподавателския му състав, с талантливите ни студенти, с многобройните творчески и спортни успехи“. 

Той прие връчения от президента плакет “Св.св.Кирил и Методий на президента на Република България“ за постижения в обучението и подготовката на поколения специалистите в разнородни научни направления и издигане качеството на образованието и науката в Република България.

В отговор проф. Младенов благодари за високата стимулираща награда от името на академичната  общност на университета. Той подари на Радев две книги – дело на университетското издателство – Харитоновата препратка на Паисиевата история и  Литературен атлас „Живописна България“, създадена в резултат на международен интернационален проект по българистика. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна