Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Боряна Калейн с рисунки за обложката на албум, част от кампанията за ремонт на клубната й зала


Музиката и спорта  много често вървят ръка за ръка. Доказателство за това е песента "Отбора на добрите хора" и е част от музикалния албум "Мечта за триумф", посветен на един от най-големите клубове по художествена гимнастика "Левски Триадица". Дискът съдържа пет песни, а художественото оформление и корицата са  рисунки на най-добрата ни гимнастичка в момента, европейската вицешампионка Боряна Калейн.


Текстовете са на Мариана Добрева, музиката на Борислав Мирчев, аранжимент Алекс Нушев, а песните се изпълняват от Етиен Леви, Дичо и вокална група "Средногорски звън" от Челопеч, с ръководител Невелина Сараджова. Възпитаничката на Мариана Памукова също изпълнява една от песните, която се казва "Любов свещена".

Интересното при оформлението е, че има място, където могат да се вземат автографи. Аз имах честта да получа първия автограф от Боряна Калейн. Тук е моментът да благодаря за изключителната помощ и подкрепа за отпечатването и изработването на албума на Пламен Палатовски. Той е баща на наша бивша гимнастичка - Цвети Палатовска. Безкористна подкрепа ни оказа и кметът на община Чепопеч Алекси Кесяков", това сподели специално за БНР Мариана Пищалова – член на УС на Българската федерация по художествена гимнастика и заместник- председател на "Левски Триадица".

.

Албумът  е част от благотворителната кампания, която организираха Боряна Калейн и олимпийските шампионки от ансамбъла Мадлен Радуканова и Лаура Траатс за набиране на сведства за ремонт на залата на клуба.
Припомняме, че залата на клуба не е ремонтирана основно от нейното основаване. Съоръжението е построено през 1983 година и е своеобразен подарък от държавата на Нешка Робева, в качеството й на старши треньор на националния отбор, за една от световните титли спечелени от момичетата.
От над 8 години клубът има изготвен и одобрен от Министерството на младежта и спорта проект.
"Имахме среща на най-високо ниво. Срещнахме се с министър Радостин Василев. Тогава се разбра, че е променена една важна наредба. Според нея срокът на проекта ни вече е изтекъл. Наложи се да го преработим и отново да го внесем в ММС. В момента внасяме документи и в Столична община. Имаме уверението на министър Василев, че можем да разчитаме на неговата подкрепа. Но, ние сме се наслушали на обещания. Тази инициатива не е за да подменим държавата. Инициативата на нашите момичетаели е да напомни на държавата, че има един голям клуб, който няма нужда от подеяния. Клуб Левски-Триадица“ очаква базата, която е построена за художествена гимнастика да бъде приведена в съвременен вид, така че момичетата да могат да тренират в нормални условия. Лаура, Мадлен, Боряна и тези, които сега са в националния отбор нямаха късмет да тренират в една реновирана, съвременна база. Момичетата се борят, тези след тях да имат това щастие", завърши Пищалова.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.