Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3000 бащини писма формират като личност проф. Минко Балкански

Снимка: Архив на Албена Ненкова

Проф. Минко Балкански е френски физик, но никога не е забравял българския си произход. Той е учен от световна величина и през последните години развива широка благотворителна дейност.

"Отдавна е определил пътя си – науката, неговото място там е неоспоримо", отбеляза пред Радио София от Албена Ненкова, която работи над книга и филм за видния българин.

Тя разказа, че за 10 години бащата Миню е изпратил на Минко Балкански повече от 3000 писма. Кореспонденцията между двамата е в основата на книгата "Завет".

С колегата си физик Теодосий Теодосиев

"Да си българин не е задължително да си в България. 94-годишният учен е запазил колорита на българския език. Именно той го държи на пиедестала на световен учен – с 4 професури (първата – когато е на 27 години, в Сорбоната, има и в САЩ и Великобритания). Казано с една дума - това, което го определя като личност, работа, път, е алтруизъм", подчерта Ненкова.
И допълни, че фондацията на името на бащата Миню Балкански за 27-о лято ще даде възможности за тези, които искат да учат.

Албена Ненкова разказа всичко това от Париж след представянето на книгата "Завет" и документалния емоционален филм за нея, както и с разговори със самия физик и благодетел.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова.

Ученият има какво да завещае на бъдещите поколения

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна