Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поиска Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои страни-членки.

Руската компания прекъсна доставките за България, Полша и Финландия, които отказаха да плащат за синьото гориво в рубли, но продължи да обслужва клиентите си в други европейски страни, които си отвориха сметки в рубли в "Газпромбанк".

Българският вицепремиер участва в Съвет "Икономически и финансови въпроси" в Брюксел.

Всички държави-членки се съгласиха, че приетите до момента санкции срещу Русия трябва да се прилагат по един и същ начин. Вицепремиерът изрази резерви по отношение на предложеното разпределение на финансовия ресурс по страни-членки в плана на Комисията REPowerEU, който бе представен от нея. Според него то би трябвало да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да се основава на ефекта от Covid-19.

Василев  призова за реална борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

Той също така подкрепи предложението на Комисията за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация от строгите бюджетни правила, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.