Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на заразените с маймунска шарка във Великобритания

Снимка: Ройтерс

Броят на случаите с маймунска шарка във Великобритания нараства. 

Британските здравни власти съобщиха, че с новозаразените 14 души в Англия общо броят на случаите за страната е достигнал 71.

В момента се издирват всички, които са били в близък контакт със заразените, за да се самоизолират за 21 дни.

Ще им бъде предложена ваксина за едра шарка срещу по-нататъшното развиване на симптомите.

Доктор Дейвид Филипс, консултант по сексуално здраве в Южен Лондон, заяви, че специализираните клиники  продължават да са отворени, макар и някои от персонала да се самоизолират, а заявките за прегледи се правят само по телефона, за да се намали риска от разпространение на маймунската шарка. 

Той допълни, че някои пациенти са недоволни, но ги призова да проявят търпение. Филипс каза, че в неговата клиника са наблюдавани много малък брой заразявания с маймунска шарка.

От Агенцията за здравна сигурност съобщиха, че голям процент от заразените 71 души са хомосексуалисти или бисексуални, така че към тези групи е отправен специален призив да бъдат по-бдителни за симптоми.  

131 случая на маймунска шарка са потвърдени извън Африка от началото на май. Проучват се още 106, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс. От там не смятат, че се налага масова ваксинация. Разпространението на заболяването може да бъде овладяно с мерки като добра хигиена и безопасно сексуално поведение. 
Случаи на редкия вирус бяха регистрирани в няколко европейски и северноамерикански държави, включително Испания, Австрия, Франция и Съединените щати. Във вторник първи случай на заболяването беше потвърден и в Чехия, допълват от агенцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!