Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери от Балчик: Средствата за украинските бежанци са крайно недостатъчни

Снимка: Мая Щърбанова

Част от хотелите в Балчик, настанили украински граждани, ще продължат да работят и по новата програма за подпомагане от 15 лв., одобрена от Министерския съвет. Около 7000 са украинците на територията на област Добрич, получили временна закрила, а местата във ведомствените бази по данни на областната администрация са едва около 500. Според хотелиерите предвидената сума за подслон и изхранване е изключително недостатъчна и трябва да бъде преосмислена.   

Украинските граждани със статут на временна закрила са настанени основно в хотели в крайморските градчета Балчик, Каварна и Кранево, настанени има и в  Албена. С наближаването на крайния срок на действие на Програмата за хуманитарна помощ някои от украинските граждани, живеещи в по-спокойните региони в родината си, предпочетоха да се завърнат там. По-голямата част обаче остават у нас, тъй като не могат да се приберат в домовете си.

По предложение на Националния щаб и по настояване на хотелиерите, след първоначалното решение от 31 май украинските граждани да бъдат настанявани само във ведомствени бази, беше дадена възможност и хотелиерите да продължат да се грижат за бежанците, но при променени финансови параметри.

15 лв. на ден на човек - това е сумата, която ще се отпуска до 31 август, като в нея са включени единствено подслон и изхранване. По-голямата част от хотелите по Черноморието взеха решение да преустановят настаняването на украинските бежанци, както заради началото на летния туристически сезон, така и защото парите са крайно недостатъчни за обезпечаване на разходите им

Много отдавна се подготвяме за този момент и сме се погрижили всяка майка и дете в нашия хотел да има ясна перспектива накъде ще поеме след 31 май, споделя управителят на един от хотелите в Балчик - Христо Желев.

"При нас 31-ви няма да е драматична дата, защото от много време сме започнали този процес. Не мога да кажа, че държавата твърде много ни е помогнала по отношение на интеграцията."

По думите на Христо Желев около 75% от украинците са взели решението да се върнат в страната си или да отидат в друга държава поради липсата на перспектива да останат в България, която се дължи на усложнената процедура за постъпване на децата им в детски градини и училища, ниските заплати тук и в същото време покачването почти двойно на цените на наемите.

Снимка: Мая Щърбанова

265 са в момента настанените украински граждани в друг хотел в Балчик. Неговите собственици са взели решението да продължат да се грижат за тях, независимо че условията за финансова помощ от държавата са променени. Според Александра Джафарова ситуацията е изключително притеснителна, защото ведомствените бази нито са готови, нито имат нормални условия за живот.

"За нас е невъзможно да предложим изхранване на цена 5 лева. Много бих искала да ми се предостави разчет по изискванията, които ни бяха предоставени – какво трябва да съдържа тяхното меню, на стойност 5 лв."

Нулева туристическа година са обявили от друг хотел в Балчик, тъй като тяхното намерение е да продължат да подслоняват украинските граждани, които към момента са 156. По думите на управителя на базата Наталия Атанасова това не са туристи, които идват на почивка и после си отиват, а истински нуждаещи се хора.

"В момента са останали нуждаещите се, "туристите" си заминаха. Средствата са крайно недостатъчни. Ще търсим помощ от БЧК, от този национален контактен център. Кризата не е временна, ще продължи много дълго време. Спешни мерки трябва да вземе правителството, адекватни, по повод интеграцията на тези хора в нашето общество. 31 август ще дойде много бързо и ще озовем в днешната ситуация – да не знаем къде ще отидат тези хора, как ще бъдат интегрирани. нека да се мисли отсега", призовава Атанасова.

Около 500 са местата във ведомствените бази на територията на област Добрич по данни на областната администрация. Тяхното състояние обаче е повече от трагично, те все още са без персонал, не е започнала дори и елементарна подготовка за предстоящо настаняване на хора в тях, категорични са хотелиерите в Балчик.

Те настояват държавата да преосмисли и изискването украинските граждани да напускат до месец хотелите или станциите, в случай че вече имат сключен трудов договор. Според тях това е пречка за голяма част от хората да започнат работа, а нуждата от работна ръка по Черноморието е хронична. 

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна