Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава неясно накъде ще се отправят последните настанени в Слънчев бряг бежанци

Снимка: БГНЕС

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си. Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база бежанци в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно от майки с деца, той не знае. 

Има ли интерес в Слънчев бряг към новата мярка от 15 лева на ден, която ще плаща държавата на хотелиерите за украински граждани, които ще приемат?

В хотела на Венелин Ташев имаше настанени над 2 хиляди украински граждани. Много от тях са напуснали базата през последните дни. Причината е, че на 27-ми май в хотела пристигат първите организирани групи туристи. Според Венелин Ташев напускащите се преместват в други хотели със свободни стаи, където ще останат до 31-ви май, когато помощта от 40 лева на ден за украински гражданин ще бъде намалена на 15 лева. Венелин Ташев е скептичен към новата мярка в помощ на хотелиерите. По думите му "най-малкият проблем е изхранването".

Ташев се оплаква, че е заявил дати за напускане на украинците, настанени при него, но "ако имаше създадена организация, щеше да има държавни автобуси, държавни чиновници, които да ги пращат нанякъде, където ще ги вземат".

В бившия хотел от веригата "Иберостар" имаше настанени над 2 500 украински граждани. Сега в хотела са останали под 2 хиляди от тях. Тези, които са си тръгнали, са напуснали хотела по собствена инициатива. А дали има яснота какво ще се случи след 31 май?

"При нас бройката намаля значително – с около 20%, спрямо пиковия момент", обяснява управителят на комплекса Христо Караилиев. По думите му около 30 на сто от бежанците вече са си уредили прибиране към Украйна, защото живеят в по-спокойни региони без военни действия. 6-7% са заявили желание "да работят при нас" и хотелиерът декларира, че ще се погрижи за семействата им.

"Останалата част – повече от половината, нямат информация къде ще отидат."

Караилиев коментира, че не познава хотелиери по Черноморието, които сега, в навечерието на активния сезон, са съгласни да работят по новата мярка.

"Аз лично нямам информация за такива."

Кой, кога и къде ще извозват украинските граждани след края на месеца продължава да е загадка, въпреки уверенията на държавата, че се прави организация. Засега организацията се пази в тайна, говори се само за безплатни влакови композиции, както и за автобусите на две министерства, които ще бъдат използвани, но за всичко се чака конкретна информация. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени