Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жюстин Томс: Като човечество не сме си взели уроците от предходната война

"Как е възможно цивилизация, която претендира за постижения, да се втурне в поредната война"

Жюстин Томс
Снимка: Ирина Недева

"За нас като хора, за да продължим напред, е нужно да разберем мотива. Мотивът е този, който е докарал човек до ужасно деяние, което извършва. Защото това явление е плод на това време, на всички обстоятелства, които са го позволили. Имахме Хитлер, в момента имаме Путин – образи, които доста идентично действат. Очевидно и като човечество не сме си взели всички уроци от предходната война, за да допуснем това." 

Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" Жюстин Томс, дигитален експерт, маркетолог, преподавател и автор на романа "Лунна светлина", който проследява събития от времето на арменския геноцид до социализма.      

"Винаги много ме е вълнувало как е възможно цивилизация, която претендира за постижения, да се втурне в поредната война. След Първата световна да стигне до Втората световна. Как въобще е било възможно", допълни Томс.

"За мен темата за идентичността, за родината, кой съм аз е много важна години наред, затова се втурнах да я изследвам през тази специфична епоха – специфична не само за арменците. Това е времето на Първата световна война, след това идва Втората световна война, след това и социализмът в голяма част от Европа, в България включително. През призмата на идентичността, какво ни прави хора, доколко е важно това какъв си – разнищих историята", разказа Том за книгата си "Лунна светлина".

"Изричайки го за миналата епоха, за 100 години назад, всичко това днес като че ли звучи плашещо познато, защото живеем в епоха, в която се случват същите неща", отбеляза авторката.

"Около 50% от историята е семейната ни история. Много силен мотив имам да работя по тази тема. Бягайки от едното зло, моето семейство попада в друго зло и само защото са по-начетени и предприемчиви, стават жертва на новия строй – социализма", сподели Жюстин Томс.

Жюстин Томс посочи още, че "този път като че ли не сме толкова гостоприемни спрямо украинските бежанци". 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени