Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зелена светлина за изграждане на ВЕИ обекти за производство на ток при облекчен режим

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание даде зелена светлина за изграждане на обекти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници при облекчен режим. С окончателните промени в закона депутатите записаха, че уведомителният режим ще бъде само за обекти за собствено ползване в урбанизирани територии.

Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради.

Условието е енергията да се използва само за собствено потребление като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може два бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 мегавата. Това записаха народните представители с окончателно одобрените текстове в закона за възобновяемите енергийни източници.

Управляващите от ПП, БСП и ИТН мотивират законодателните промени като бърза мярка, с която всяко едно предприятие ще може да намали сметките си за ток.

От ГЕРБ приветстваха тази стъпка за бизнеса, но видяха вратичка за продажба на електроенергия от инсталации, изградени по облекчен режим.

Теменужка Петкова се обоснова:

"Ще изградят съответната мощност, след което ще решат, че тези не са им необходими и ще искат те да бъдат вкарани в мрежата, тоест да бъдат продавани".

Владимир Табутов от ПП заяви, че риск за мрежата няма.

"Нашето желание е да не позволяваме под претекста, че искат да ползват собствена енергия, впоследствие да започнат да продават електроенергия".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.