Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Библиотека към Читалище "Светлина 21“ във Велико Търново
Снимка: Здрвка Маслянкова

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство.

Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище във Велико Търново. Нарекли го "Светлина 21“. Създали го майки по време на пандемията миналата година.

"Решихме, че трябва да направим нещо, за да накараме децата да бъдат социално активни", разказва Вехбие Балиева, председател на читалищното настоятелство:  

"Първоначално за медийната грамотност ставаше въпрос, в последствие разширихме и се стигна до създаването на читалището, за да има и танци, за да има и песни, за да има и други активности, да дадем поле на децата за изява, да накараме младите хора всъщност да вярват в читалищната дейност, в корените си, че това не е някаква отживелица“. 

И децата повярвали и се отдали на читалищната дейност: 

"За да дадем нови идеи и да представим хората от нашата възраст, да представим любовта си към книгите, към словото и към образованието, и като цяло към всички дейности, които едно читалище представя“, каза Елинка Аврамова.

Библиотека към Читалище

Читалище "Светлина 21“ във Велико Търново вече регистрира и своя библиотека, в която от дарители са събрани над три хиляди издания. 

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов поде инициатива "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство чрез поощряване на дарителство за читалищните библиотеки: 

"Инициативата е продължение на "Ела в библиотеката“, която беше насочена към учениците и децата. Идеята ми беше да се развият читалищните библиотеки. Иска ми се те да бъдат много по-посещаеми, много по-развити, защото книгата е богатство“, посочи Спирдонов. 

Венцислав Спирдонов отличи днес най-големите дарители на книги за читалищата в община Велико Търново. 70 книги на български и английски език е дарила на читалищната библиотека в село Ветринци за последната година Стиляна Дулкова

"Искам повече хора да могат да се възползват от това да прочетат тези книги, защото аз си купувам много книги и чета много, а след като една книга съм я прочела, не смятам за нужно тя да стои на моята библиотека и аз само да я гледам. Смятам, че тази книга може да бъде полезна на още много хора“. 

Най-големият частен дарител на книги за годината във Велико Търново е Таня Рашкова, която е дарила 400 издания: 

"Тези книги са много скъпи за мен, тъй като са ми спомен от един много мил и скъп човек – актьора Милен Колев, това е от неговия личен архив и затова реших да ги споделя с обществото в нашия град, за да могат всички да се докоснат до нещо негово, нещо, което остава от него. Дарих ги на читалище "Надежда“, тъй като това е читалището, където е неговата първа изява, пристигайки във Велико Търново“. 

Най-малкият дарител на книги за читалищните библиотеки във Велико Търново е 4-годишинят Денис Начев от село Арбанаси. Неговите родители са му купили 60 книжки за годината и след като са му ги прочели, са ги дарили. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Библиотека към Читалище

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени