Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън няма да подава оставка и след публикуването на доклада за аферата "Партигейт"

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън няма намерение на подава оставка и след публикуването на доклада на държавния служител Сю Грей за събиранията на Даунинг стрийт по време на Covid локдауните, известни като "Партигейт". 

Той заяви, че поема пълна отговорност за нарушенията на правилата, отново се извини и пожела след уроците от случилото се страната да продължи напред.

В доклада на Сю Грей от 48 страници, се посочва изрично, че много от тези събирания изобщо не е трябвало да се случват, че има липса на адекватно и правилно ръководство и че политическият елит носи пълна отговорност за нарушенията на закона.

Днес в Камарата на общините Борис Джонсън заяви, че поема пълна отговорност, че се срамува за случилото се и че не иска да „смекчава“ направените разкрития, но допълни:

"Надявам се, че днес, освен, че си взехме поука от доклада на Сю Грей, който се радвам, че поръчах, ние ще бъдем в състояние да продължим напред и да се фокусираме върху приоритетите на британския народ".

Поемането на отговорност обаче се разбира по друг начин от опозицията. 

Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия, заяви:

"Не може да бъдете творец на закони и нарушител на тези закони. Време е премиерът да си събере багажа и да напусне Даунинг стрийт 10".

Изявлението на премиера от рода на "станалото-станало, дайте да забравим и да вървим напред" подразни много хора в пленарната зала. Последваха отново искания за оставка на Борис Джонсън с аргументи, че той е подвел парламента, че постоянно лъже и че стои зад така наречената "култура на купонясване" на Даунинг стрийт.

Тобайъс Елууд, депутат от Консервативната партия на премиера заяви, че той не подкрепя Джонсън, но се обърна към колегите си тори с въпрос дали те искат да продължават всеки ден за защитават публично това поведение на управляващите.

От случилото се досега става отново ясно, че всичко е в ръцете на депутатите от Консервативната партия, дали ще пожелаят смяна на лидера.

Джонсън има среща по-късно с членовете  на "Комитет 1922", където постъпват писмата с искания за вот на недоверие в премиера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени