Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санчес: Испания може да намали енергийната зависимост на ЕС от Русия

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания, Иберийският полуостров и цяла Южна Европа имат възможност да намалят енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия, каза премиерът Педро Санчес в интервю за американската телевизия CNBC след изказването си по време на международния икономически форум в Давос.

Според Санчес енергийният пазар на ЕС не е добре проектиран и не реагира адекватно на ограничените доставки от Русия. Тук е ролята на Испания, която има потенциала да осигури алтернатива на руския газ заради капацитета си за регазификация, който е 37 % от общия капацитет на целия ЕС. Страната има възможност и за съхранение на втечнен природен газ, която представлява почти 50% от тази на Общността.

По думите му "единственият проблем е взаимосвързаността", поради което е „важно ЕК да вземе решение за увеличаването ѝ между Иберийския полуостров и останалата част от ЕС“.

Така втечненият природен газ, който се доставя до испанските пристанища, ще може бързо да бъде преработен и транспортиран.

Педро Санчес изтъкна и предимствата на испанската икономика - прогнозен дефицит под 3 % от БВП до 2025 година и публичен дълг под 110 % от БВП, като подчерта ангажимента на правителството за фискална консолидация и преход към зелена икономика в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна