Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промени в Закона за околната среда

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще решава окончателно дали да върне втората инстанция за обжалване на оценките за въздействие върху околната среда за обекти от национално значение.

Промените в Закона за опазване на околната среда предвиждат възстановяване на двуинстационното производство при обжалване на решения и становища по екологични оценки и оценки за въздействие върху околната среда за обекти от национално и стратегическо значение.

Вносителите от Министерски съвет обръщат внимание, че околната среда е секторът с най-много повдигнати наказателни процедури срещу страната ни, като се очаква с промените да се постигне пълноценно въвеждане на три евродирективи - за комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването, за оценката за въздействието върху околната среда и във връзка с контрола на опасностите от големи аварии.

Между двете четения на законопроекта от ГЕРБ са внесли промени, които целят отпадане на втората инстанция при обжалване на оценките по ОВОС за обектите с национално значение. От най-голямата опозиционна сила предупреждават, че в противен случай ще се стигне до забавяне на тяхното изпълнение, като дават за пример реализацията на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Подобна поправка е внесена и от ПП, ДБ и ИТН, като в мотивите си те допълват, че в нередки случаи реализирането на подобни обекти е свързано с европейско финансиране и при евентуална забава може да се застраши самото финансиране от европейските фондове и респективно строителството на целия обект. 

От ДПС също искат запазване на едноинстанционното производство, като посочват, че защитата на националния и обществен интерес изискват процедурите по съгласуване и реализация на тези обекти да се провеждат във възможно най-кратки срокове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна