Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания с пакет от 10 милиарда паунда за домакинствата заради енергийните сметки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес британското правителство да оповести финансов пакет от 10 милиарда паунда в подкрепа на домакинствата с увеличаващи се енергийни сметки.

Министърът на финансите Риши Сунак ще обяви разширяване на схемата за подпомагане на домакинствата, които имат проблеми с плащането на  сметките за ток и газ и намаляване на общинския данък.

Вероятно ще бъдат оповестени също еднократни плащания на най-уязвимите домакинства и допълнително съкращение на данък добавена стойност за горивата. Пакетът се очаква да бъде финансиран отчасти от облагането на допълнителните печалби на енергийните компании.

Правителството е принудено да реагира на фона на голямото поскъпване на живота, но някои министри са против облагането на енергийните компании поради опасения, че това може да доведе до намаляване на техните инвестиции в британски проекти.

Мерките на властите идват след критичния доклад на държавния служител Сю Грей за „Партигейт“ и желанието на премиера Борис Джонсън „да се приключи със случая, за да се заеме с приоритетите на британския народ“, както той се изрази.

Джонсън се извини и пое отговорност, но няма намерение да подава оставка. Политическите наблюдатели като цяло смятат, макар и положението на премиера да продължава да бъде несигурно, голямата буря е преминала.

Няма официално потвърждение, но се предполага, че само още трима депутати от Консевративната партия са внесли писма с искане на вот на недоверие в премиера в „Комитет 1922“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна