Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христанов: Няма открити пестициди във внесените плодове и зеленчуци в България

Иван Христанов
Снимка: БГНЕС
"Към този момент нямам информация каква е опашката от тирове на "Капитан Андреево. Имаме уговорка с турската страна, с ръководителя на митническия пункт там да получаваме информация за положението при тях, но това, което знаем, е, че през вчерашния ден има голямо ускорение на обработката". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" заместник-министърът на земеделието Иван Христанов:

Между 8 и 40 часа се бавят тировете на граничен пункт "Капитан Андреево" , заради проблема с контрола на храните , които се внасят от Турция, посочи зам.-министърът на земеделието и добави, че за да нормализира ситуацията, държавата ще има нужда от поне няколко месеца.

"Камионите, които чакат, бяха буквално сведени на половина, след което отново започнаха поредните опити да се създава напрежение, смут на границата и съответно да се възпрепятства работата на колегите. Този смут го създава засегнатата страна, която има чувството и усещането, че е онеправдана от нашите действия. Аз вчера в пет часа пуснах описание на случаите към МВР и очаквам те също да вземат отношение, за да възстановим реда".

"Загубата за държавата за тези 10 години са много големи. Само за три дни и половина сметките, които постъпиха в касите на БАБХ, са към 400 000 лева", добави заместник-министърът на земеделието.

Иван Христанов успокои, че няма открити пестициди след направените изследвания на внесените плодове и зеленчуци в България.

Заместник-министърът на земеделието съобщи още, че Европейската комисия е върнала вчера българския стратегически план с 200 забележки.

Цялото интервю с Иван Христанов можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени