Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

Снимка: facebook/fondationstnicolay

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас.

Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление, е години наред и в социалната сфера, където всеки момент ще се осъществят едни прекрасни реформи и нещата ще потръгнат.

До идването на този "всеки момент“ голяма част от добрите практики във връзка с  хората в неравностойно положение и хората с увреждания се осъществяват от неправителствения сектор, където има и много доброволци.

Обобщената представа на много българи за тези НПО-та като за хора, които се мотаят насам-натам, а разни глупави спонсори от чужбина им плащат за това, не отговаря на реалността. Много от тях се трудят усилено, срещу ниско или никакво възнаграждение, а двигател на тези усилия е усещането за кауза, което имат

Една фондация в Добрич прави това вече четвърт век. За нея, за социалното предприятие "Чудната градина", което оцелява вече три години, развива се и отвоюва от хаоса и пущинака нови пространства, разказва в “Нашият ден“ Мария Методиева, управител на градината.

"Чудната градина", въпреки приказното си име, е съвсем реално място в Добрич. Това е първото в града социално предприятие с такива мащаби – 22 души с увреждания отглеждат цветя и зеленчуци и сами продават продукцията си на пазара.

Създадено е преди година от Фондация "Свети Николай Чудотворец, която вече две десетилетия подкрепя хора с интелектуални затруднения.

Социалното предприятие се намира в сърцето на Добрич и разполага с пет оранжерии. Преди това мястото е било необработваема площ и младежите са изринали тонове боклуци, за да превърнат едно неприятно място в своя градина. А човекът зад всички усилия е именно Мария Методиева, която показва, че всеки човек може да води достоен живот, ако получи необходимата подкрепа. Сега тя ръководи цялата дейност с помощта на д-р Хасан Ефраимов. Тя е филолог и експерт по социални проблеми, той – лекар и писател. И двамата са далече от земеделието, но вече са го превърнали в свое занятие.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/fondationstnicolay
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна