Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Плейбек театър

Васил Спасов
Снимка: Ангелина Грозева

"Гласовете на София" е проект по уличен плейбек театър акция, която представя всеки месец акция в различен район – Център, "Люлин", квартал "Христо Ботев", Студентски град, Лъвов мост. Предстоящото им представяне е на Витоша на Златните мостове на 29-и май, разказва актьорът, основател и обучител на групата за плейбек театър – Васил Спасов:

"В пандемичните ограничения всичко беше затворено и търсехме вариант, в който да сме независими от рестрикциите, избрахме този на улицата, където хората могат да присъстват безпроблемно. Плейбек театърът е импровизационен, актьорите изиграват на място историите на публиката. Имаме и музикант в екипа. В различните места, хората различно реагират. Имахме дори и снеговалежи докато работихме, но въпреки студа на хората им беше интересно. Има го елемента, че хората понякога се плашат, че искаме нещо да им продаваме. Това е моментът, в който не очакваш да ти се случи култура, като тези моменти, в които световноизвестни музиканти свирят в някои подлез и хората ги подминават, а билетите в концертната зала струват много пари. Хората оставаха изненадани от това, което им се е случило."

Другата активност на групата за плейбек театър е "Арт лаборатория за чист въздух" на "За Земята" в квартал "Христо Ботев", както и проект за "Ранни бракове" – чрез него представяте две плейбек представления в 75 Училище в квартал "Факултета":

"Много бяха ценни тези представления, защото това е една тема табу сред ромските общности, но успяхме да стопим ледовете, децата започнаха да споделят преживяванията и трудностите си, разказаха какво им е отношението към браковете, имаше деца, които са преминали през това и сред учителите имаше усещане, че много добри ученици прекъсват образование, заради ранен брак. Това е една капка в морето, но в последните 10 години има тенденция за намаляване на ранните бракове."

Представлението на групата за плейбек театър ще бъде представено на 29-и май, неделя на Златните мостове от 15 часа.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.