Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Морската гара в Бургас става буферна зона за украинските бежанци

Снимка: БНР Бургас

Областният кризисен център в помощ на украинските бежанци в Бургас става буферна зона. В нея украинските граждани ще изчакват  влаковите композиции за превозването им във вътрешността на страната.

Това стана ясно на днешното заседание на Областния кризисен щаб. Автобусите, с които ще се превозват украинските граждани, ще бъдат осигурени от общинската фирма "Бургасбус" и Министерството на отбраната.

Морската гара в Бургас се превръща в дневна буферна зона, в която украинските бежанци ще изчакват за транспортирането си във вътрешността на страната. Там те ще получават пакети с храна и вода, каза зам. областния управител на Бургас Тодор Иванов:

"Идеята е, да се извозват с автобуси от местата, където са настанени в момента, да изчакват в този буферен център, докато се натоварят на влакове към крайната дестинация".

Кога ще започне извозването на украинските бежанци все още няма информация каза Тодор Иванов:

"Освен редовните влакове, които ще извозват украинци във вътрешността на страната, ще бъдат пускани до две извънредни композиции на ден. Колегите от БДЖ казаха, че една влакова композиция може да поеме до къч 800 човека, но точен, конкретен график до мен не е стигал".

Тази вечер се очаква в Бургас да пристигнат представители на Националния кризисен щаб, които отговарят за организацията по преместването на украинските граждани, а Областната управа в Бургас само подпомага този процес, каза още Тодор Иванов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.