Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Русия отчете забавяне на инфлацията и понижи основната лихва

Централната банка на Русия отчете забавяне на инфлацията и понижи основната лихва, а президентът Владимир Путин видя в изтеглянето на западните компании от страната шанс за руските производители.

На извънредно заседание съветът на директорите на Централната банка реши да понижи основната лихва от 14 на 11%. Председателят на регулатора Елвира Набиулина обясни решението със стабилизирането на финансовата система и овладяването на инфлацията. В същото време Набиулина предупреди:

"Това, разбира се, не означава, че можем да въздъхнем с облекчение. Напротив. Икономиката навлиза в период на структурна трансформация и ще има остра нужда от финансови ресурси". 

Набиулина допълни, че  ще бъде трудно и на фирмите, и на гражданите, докато икономиката се адаптира към новите условия. 

Междувременно президентът Владимир Путин разкритикува санкционната политика на Запада спрямо Русия.

"Нарушаването на правилата и нормите в сферата на международните финанси и търговията не води до нищо добро. Казано по-просто, това ще доведе до проблеми за онези, които го правят", заяви руският президент по време на Евразийския икономически форум, в който се включи по видеоконферентна връзка.

Според Путин изтеглянето на редица западни компании от Русия може и да е за добро, защото, по думите му, освободените ниши ще бъдат заети от руски производители, а за потребителите нищо няма да се промени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна