Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Протест в Дуранкулак заради сливане на Районния съд в Каварна, с този в Балчик

Снимка: Апелативен съд - Пловдив

Жители на общините Шабла и Каварна ще протестират срещу закриването на Районния съд в Каварна и обединението му с Районен съд Балчик. Протестът ще бъде в 7.30 часа в село Дуранкулак, на пешеходната пътека на изхода на селото в посока Граничния контролно-пропускателен пункт.

Чрез протеста си жителите на двете крайморски общини Каварна и Шабла искат категорично да се противопоставят на преместването на съда в Каварна в Балчик, заяви един от организаторите и бивш кмет на Каварна Цонко Цонев. Той е категоричен, че съдът в Каварна е по-натоварен от този в Балчик, а преместването ще доведе и до съкращения на служители, свързани с работата на съда. 

През октомври м.г. Мотивите за закриване на съда в Каварна са, че е близо до Балчик, където има районен съд, който ще поеме делата. Според противниците на идеята обаче, не е отчетено, че тримата съдии в Каварна правораздават и за гражданите на община Шабла и ГКПП-Дуранкулак. Те посочват, че жителите на тези населени места ще останат на 50-60 км от Районен съд и това ще ограничи възможностите им за ползване на съдебни услуги.

Преди окончателно да се вземе решението за съдбата на съда в Каварна до 30 юни ще се проведе широко обществено обсъждане със заинтересованите страни е записано в протоколите от заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 


По публикацията работи: Нина Милошевич
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.