Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Китова

Между истината и измислицата или историята на Пави

4
Снимка: @Destinyofabum

Прожекторът днес е насочен към един много интересен документален филм "Съдбата на скитника". Това е първи документален филм за режисьорката Ана Китанова, с който тя спечели наградата за дебют на Националния фестивал на кино "Васил Гендов" 55-минутната  лента разказва историята  на човек, който е вече на 75 години и въпреки това не се отказва от досегашния си начин на живот. А той е свързан с големи лишения по собствена воля, а не защото е крайно беден и няма възможност за нещо поне малко по-комфортно. Днес едва ли някой може да си представи живот в колиба от кал в малко и далечно село в гората. Павел Йосифов е истинското име на човека, който живее без ток и вода и въпреки това има много добра представа за случващото се около него. Това е възможно най-вече благодарение на вестниците, изрезки от които могат да се видят навсякъде около него и най-вече на стените на колибата. Павли мечтае един ден да напише разказ и след издаването му да бъде признат за писател. Наивна ли е тази мечта, или е напълно реална и осъществима? 

Ето и атмосфера от филмовата история:

Младата режисьорка споделя за "Нашият ден": "Идеята да разкажем историята на Павли се роди преди няколко години и е провокирана от неговата колоритна личност. Живее от къща от кал в гората без ток и течаща вода. Но не спира да чете на свещи и да се интересува от всичко, което се случва по света. Превърнал е малкото си царство в колаж от различни изрезки и снимки и сред това царство той пише разкази и сценарии“. 

Кой е Павел Йосифов?

"Той е известна личност и всички го познават в Трън. Махнал се е от суетата на големия град. Той живее може би повече от 40 години в тази фамилна къща от кал. Живее с пенсията на инвалид заради четирите си изкуствени стави. Главният герой още не е успял да гледа филма. Надявам се това лято да гледаме филма заедно. В близките месеци предстои зрителска премиера в Дом на киното", споделя Ана Китанова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - ФС на "Съдбата на скитника"
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна