Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Хиляда и една нощ" в Софийската опера

Снимка: operasofia.bg

Балетният спектакъл „Хиляда и една нощ“ ще има премиера тази вечер на сцената на Софийската опера и балет. Световноизвестният балетист и педагог Елдар Алиев е хореограф на спектакъла, с който се отбелязват 100 години от рождението на азербайджански композитор Фикрет Амиров.  

Роденият в Баку световноизвестен балетист и хореограф Елдар Алиев е поставял „Хиляда и една нощ“ и в Америка, и в Европа. У нас тази премиера трябваше да се случи преди две години, но Ковид пандемията я отложи. Примабалерината Марта Петкова влиза в  два образа - на Шехерезада и на Нурида:

"Двете роли имат доста допирни точки в хореографията. Преди две години Елдар беше тук и работихме по подготовка за премиерата. Той е изключителен професионалист и за нас като артисти работата с него е много ползотворна и много приятна. Изисква ужасно много от един човек и в началото на теб ти се струва невъзможно дори това, което той те кара да направиш. С времето то става възможно и той така подтиква всеки един изпълнител да може да се развива, което всъщност е безценно".

Боряна Петрова - също примабалерина в Софийската опера и балет, казва:

"Музиката е доста интересна. Използват се типично азърбайджански музикални инструменти".

„Хиляда и една нощ“ ще се играе всеки ден от днес до 1 първи юни включително.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна